Tietoset-venetikkaat

Pelastusliivit ja venetikkaat pelastavat hukkumiskuolemilta

Hukkumistapauksista 90% voitaisiin estää pelastusliivien käytöllä. Veteen joutunut pelastuisi myös, jos veneessä olisi pelastustikkaat

Veneilyssä keskitytään usein lakien ja asetusten vaatimien normien käyttöönottoon ja ajan tasalla pitämiseen. Aina kuitenkaan sekään ei riitä. Suomessa hukkuu vuosittain 100 – 150 ihmistä (SUH ry), mikä on suurin luku Pohjoismaissa väkilukuun suhteutettuna. Kuuma kesä lisää hukkumiskuolemia.

Puolet hukkumistapauksista sattuu alkoholin vaikutuksen alaisena ja suurin osa hukkumiskuolemista voitaisiin välttää mm. oikealla turvallisuusasenteella ja varautumisella pelastusliivein sekä olemalla vesillä selvinpäin. Yhä saamme kuitenkin valitettavasti lukea uutisia hukkumistapauksista, joissa uhri on pudonnut veneestään pääsemättä takaisin veneeseen tai rantaan.

Alkoholi moninkertaistaa hukkumisriskin

Hukkumisonnettomuus on aina monen tekijän summa. Tyypillinen kesällä hukkuja on kalareissullaan veneestä putoava keski-ikäinen mies, jolla ei ole pelastusliivejä ja joka on nauttinut alkoholia. Jo lievä humalatila heikentää arviointikykyä, reaktionopeutta ja liikkeiden hallintaa. Muutaman oluen jälkeen onnettomuusriski on kaksinkertainen, 5-6 oluen jälkeen se on kasvanut kymmenkertaiseksi. Veden varaan joutunut ei pääse ilman veneeseen asennettuja tikkaita kapuamaan takaisin veneeseen. 

Veneiden vakiovarusteet - venetikkaat

Jokaisen veneen vakiovarusteisiin tulee kuulua mm. pelastusliivien, äyskärin, hätämerkinantovälineiden lisäksi venetikkaat. Tämä varustus saattaa puuttua, olla hätätilanteisiin sopimattomasti asennettu tai ominaisuuksiltaan vääränlainen, jolloin tikkaiden käyttö ei ole mahdollista veneen kaatumisriskin vuoksi.

Veneessä tulee olla tikkaat, jotka mahdollistavat veteen joutuneen henkilön nousun veneeseen, ei pelkästään katsastuksen läpimenon takaamiseksi.

Tikasmallit

Valmistamme neljää eri uimatikasmallia, joista jokainen auttaa veden varassa olevaa nousemaan takaisin veneeseen vähentäen näin hukkumistapausten määrää. Kaikki tikasmallimme on valmistettu käsin kiillotetusta ruostumattomasta teräksestä (AISI316), ne on mahdollista saada 3- tai 4-portaisena ja ne vastaavat uusinta CE-standardia ylettyen vedessä tarpeeksi syvälle mahdollistaen helpon veneeseen nousemisen.

  • Laskettavat teleskooppitikkaat on helppo kääntää uimatason päälle ja laskea veteen eivätkä ne huoju vedestä ylösnousun aikana taaten näin helpon kiipeämisen kallistamatta venettä.
  • Taitettava tikasmalli sopii lähes kaikkiin moottori- ja huviveneisiin. Se on helppo kiinnittää veneen perään säätölevyjen ja muunneltavuutensa ansiosta. Veneellä ajettaessa tikkaat eivät heilu tai pidä ääntä, vaan ne pysyvät tukevasti kiinnityspidikkeissään.
  • Teleskooppitikkaat kiinnitetään uimatason alle ja otetaan käyttöön ja pois käytöstä helpolla kiinnitysmekanismilla.
  • Jousilukitteiset tikkaat kiinnitetään myös uimatason alle, mikä helpottaa käytettävyyttä. Tikkaat on helppo laskea veteen 105 asteen kulmaan, mikä helpottaa vedestä nousemista ja estäen portaiden hakkaantumisen venettä vasten. Portaat ovat tukevat ja jousen ansiosta tikkaiden avaaminen on helppoa myös vedestä käsin.
Olemme mukana takaamassa veneilyn turvallisuutta ja samalla myös veneilyn mukavuutta laadukkailla tikasratkaisuilla.
 
 

Tutustu toimintaamme ja tuotteisiimme 

www.tietoset.fi

www.x-latch.com

Ota yhteyttä ja kysy lisää

info@tietoset.fi

myynti: antti.siiskonen@tietoset.fi

Tutustu Marine-tuotteisiimme

Jaa tämä kirjoitus